Χρήσιμες συμβουλές για ένα ασφαλές ταξίδι με το αυτοκίνητο!

Προγραμματίζοντας ένα οδικό ταξίδι, κρίνεται απαραίτητος ο έλεγχος του αυτοκινήτου σου, προκειμένου να μεγιστοποιήσεις την ασφάλεια της διαδρομής σου. Ακολούθησε λοιπόν, τις χρήσιμες συμβουλές που μας έδωσε ο μηχανικός συνεργείου αυτοκινήτων, για να ταξιδέψεις με ασφάλεια!
Πριν πραγματοποιήσεις ένα οδικό ταξίδι, σου προτείνουμε να προβείς στους παρακάτω ελέγχους:

Έλεγχος του κυκλώματος του ψυγείου - Συμπλήρωμα αντιψυκτικού: Ο έλεγχος και σε κάποιες περιπτώσεις το συμπλήρωμα αντιψυκτικού, κρίνεται απαραίτητος πριν κάθε μεγάλο ταξίδι, ιδιαίτερα όμως τους καλοκαιρινούς μήνες ή στα αυτοκίνητα της πόλης που έχουν «καταπονηθεί» από την κίνηση»! Πριν λοιπόν «βάλεις μπροστά» το αυτοκίνητό σου, για ταξιδάκι, φρόντισε να ελέγξεις την στάθμη νερού του ψυγείου σου και συμπλήρωσε αντιψυκτικό, αν είναι απαραίτητο!

Έλεγχος της στάθμης λαδιού / Αλλαγή λαδιών: Ο έλεγχος , η συμπλήρωση αλλά και η αλλαγή λαδιών, είναι μία απαραίτητη διαδικασία που επιβάλλεται να πραγματοποιείται αν θέλουμε να διατηρήσουμε την μακροζωία του κινητήρα μας. Ιδιαίτερα πριν ένα ταξίδι, είναι αναγκαίο να ελέγξουμε την στάθμη του λαδιού, για να είμαστε βέβαιοι ότι θα ταξιδέψουμε χωρίς απρόοπτα. Δεν πρέπει να παραμελούμε τον έλεγχο, όταν θέλουμε να πραγματοποιήσουμε ένα μακρινό ταξίδι, πόσο μάλλον αν το αυτοκίνητό μας είναι αρκετά φορτωμένο ή το ταξίδι μας είναι σε υψόμετρο με αρκετές στροφές. Φροντίζουμε να χρησιμοποιούμε λιπαντικό βάση των προδιαγραφών που συνιστά ο κατασκευαστής του αυτοκινήτου μας και δεν παραμελούμε τον έλεγχο του βιβλίου συντήρησης του αυτοκινήτου για να ξέρουμε ακριβώς πότε και σε πόσα χιλιόμετρα οφείλουμε να κάνουμε αλλαγή στα λάδια.

Τσέκαρε τα ελαστικά σου: Για να έχεις μία ασφαλή πορεία οδήγησης, πριν από το ταξίδι σου, κρίνεται αναγκαίος ο έλεγχος των ελαστικών σου. Τα ελαστικά σου, δεν πρέπει να έχουν μεγαλύτερη πίεση από αυτήν που προτείνει ο κατασκευαστής, παράλληλα όμως πρέπει να έχεις φροντίσει πριν το ταξίδι σου, να τους έχεις προσθέσει αέρα ενώ κρύα τα ελαστικά σου - αν αυτό είναι απαραίτητο-! Καλό είναι να έχεις μαζί σου πάντα και μία ρεζέρβα, γιατί ποτέ δεν ξέρεις τι γίνεται ...

Αφού λοιπόν ελέγξεις όλα τα παραπάνω, είναι πολύ βασικό να μην έχεις ξεχάσει να πραγματοποιήσεις το ετήσιο μικρό σέρβις του αυτοκινήτου σου, έτσι όπως ορίζει ο κατασκευαστής του. Το μικρό σέρβις που γίνεται κάθε χρόνο, περιλαμβάνει αλλαγή σε λάδια, φίλτρα αλλά και έλεγχο των φρένων σου.

Αν το αυτοκίνητό σου, έχει φτάσει τα χιλιόμετρα που ορίζει ο κατασκευαστής για το μεγάλο σέρβις, ή είναι περίπου πενταετίας, πριν ταξιδέψεις πρέπει να πραγματοποιήσεις το μεγάλο σέρβις του αυτοκινήτου σου, το οποίο περιλαμβάνει: έλεγχο στους ιμάντες χρονισμού της μηχανής και στα κύρια μέρη του αυτοκινήτου, έλεγχος στο εμπρόσθιο σύστημα, έλεγχος στα αμορτισέρ καθώς και έλεγχο σε όλα τα συστήματα ανταπόκρισης (άξονες, ρουλεμάν).